Illustrasjonsbildet for Teknologi

Høytrykk

Ved høytrykksprosessering brukes svært høye trykk. Ofte opp mot 6000 bar, som vil tilsvare en vannsøyle på 60 000 meter. Ved denne type prosessering kan mat behandles ved lave temperaturer, noe som gjør at en får god bevaring av kvaliteten på råvaren eller produktet. I tillegg oppnår man trygge og sunne produkter. Høytrykksprosessering kan brukes for å forlenge holdbarhet og inaktivere en rekke bakterier og andre mikroorganismer.

Hvordan påvirker Høytrykk ulike matprodukter

Mål Egg
Egg
Meieri
Meieri
Kjøtt
Kjøtt
Grønnsaker
Grønnsaker
Frukt
Frukt
Holdbarhet Påvirker
Påvirker
Gjelder yoghurt
Påvirker
Gjelder kylling
Påvirker
Gjelder blomkål
Mattrygghet
Farge Påvirker
Påvirker i liten grad
Gjelder kylling
Påvirker i liten grad
Gjelder blomkål
Tekstur Påvirker
Flere resultater
Påvirker
Gjelder kylling
Tap av væske
Harskhet
Påvirker
Gjelder kylling
Næringsverdier
Påvirker
Gjelder kylling
Påvirker
Ulike resultater for blomkål
Fordøybarhet Påvirker
Påvirker
Påvirker
Gjelder kylling
Allergener

Slik fungerer høytrykk i matproduksjon

Verdt å vite

Høytrykk i matproduksjon

Hvordan virker det, og hva kan man bruke det til?

Mattrygghet og emballasje

Hvordan kan høytrykk forlenge holdbarheten, og hvilke pakkematerialer bør brukes?

Bærekraft og informasjon

Hvor bærekraftig er høytrykksprosessering, og hvilken info er best å bruke?

Publikasjoner

Tittel År Språk Tema Forfatter
Gelation and network structure of acidified milk gel investigated at different length scales with and without addition of iota-carrageenan 2022 English Høytrykk, Ultralyd, Meieri Sone, Izumi; Hosoi, Moe; Geonzon, Lester C.; Jung, Hwabin; Descallar, Faith Bernadette; Bingjie, Hue; Matsukawaab, Shingo
Impact of high-pressure processing (HPP) and microwave (MW) treatment on selected quality and nutritional parameters of cauliflower (Brassica oleracea var. Botrytis) Master’s thesis 2021 English Høytrykk, Mikrobølger, Grønnsaker, Næringsverdi, Holdbarhet Finseth, Christian
Genomic characterization of the most barotolerant Listeria monocytogenes RO15 strain compared to reference strains used to evaluate food high pressure processing 2020 English Høytrykk Duru, Ilhan Cem; Andreevskaya, Margarita; Laine, Pia; Rode, Tone Mari; Ylinen, Anne; Løvdal, Trond Karsten; Bar, Nadav; Crauwels, Peter; Riedel, Christian U.; Bucur, Florentina Ionela; Nicolau, Anca Ioana; Auvinen, Petri
Effect of high pressure and thermal processing on shelf life and quality of strawberry purée and juice 2018 English Høytrykk, Holdbarhet Aaby, Kjersti; Grimsbo, Ingunn Haugland; Hovda, Maria Befring; Rode, Tone Mari
Comparison of spore inactivation with novel agitating retort, static retort and combined high pressure-temperature treatments 2016 English Høytrykk, Mattrygghet Ates, Mehmet Baris; Skipnes, Dagbjørn; Rode, Tone Mari; Lekang, Odd Ivar
Survival of sublethally injured Listeria in model soup after nonisothermal heat and high-pressure treatments 2016 English Høytrykk, Mattrygghet Ates, Mehmet Baris; Rode, Tone Mari; Skipnes, Dagbjørn; Lekang, Odd Ivar
Favourable effects of soluble gas stabilisation and modified atmosphere for supressing regrowth of high pressure treated Listeria innocua 2015 Høytrykk, Mattrygghet Rode, Tone Mari; Hovda, Maria Befring; Rotabakk, Bjørn Tore
Økt utnyttelse av plommer, søtkirsebær og bringebær med høytrykksprosessering 2014 Norwegian Høytrykk Hovda, Maria Befring; Vangdal, Eivind; Rode, Tone Mari

Kontaktpersoner

Tone Mari Rode

Seniorforsker, Nofima
+47 907 27 253

Mario González Angulo

Industripartner
Applications and Food Processing Specialist
+34 607 012 747