Illustrasjonsbildet for Teknologi

Mikrobølger

På samme måte som mikrobølger varmer opp mat raskt på kjøkkenet hjemme, bruker matindustrien mikrobølger til rask behandling av matvarer før de kommer i butikken. Mikrobølger kan brukes alene eller sammen med ulike trykk for å inaktivere bakterier og bevare kvalitet og næringsinnhold.

Hvordan påvirker Mikrobølger ulike matprodukter

Mål Egg
Egg
Meieri
Meieri
Kjøtt
Kjøtt
Grønnsaker
Grønnsaker
Frukt
Frukt
Holdbarhet
Påvirker
Kylling, med SGS
Påvirker
Gjelder blomkål
Mattrygghet
Farge
Påvirker i liten grad
Gjelder kylling
Påvirker i liten grad
Gjelder blomkål
Tekstur
Påvirker
Gjelder kylling
Påvirker
Gjelder blomkål
Tap av væske
Harskhet
Påvirker i liten grad
Gjelder kylling
Næringsverdier Påvirker i liten grad
Flere resultater
Different results
Fordøybarhet Påvirker
Flere resultater
Gjelder kylling
Allergener

Slik fungerer mikrobølgebehandling av mat

Verdt å vite

Mikrobølger i matproduksjon

Hva kan man bruke det til, og hvilket utstyr trengs?

Mattrygghet og emballasje

Hvordan kan mikrobølger forlenge holdbarheten, og hvilke pakkematerialer bør brukes?

Bærekraft og informasjon

Hvor bærekraftig er denne teknologien, og hvilken informasjon bør man gi?

Publikasjoner

Tittel År Språk Tema Forfatter
Impact of high-pressure processing (HPP) and microwave (MW) treatment on selected quality and nutritional parameters of cauliflower (Brassica oleracea var. Botrytis) Master’s thesis 2021 English Høytrykk, Mikrobølger, Grønnsaker, Næringsverdi, Holdbarhet Finseth, Christian

Kontaktpersoner

Dagbjørn Skipnes

Seniorforsker, Nofima
+47 926 92 252

Sam Kerr

Industripartner
Operations & Development Manager
+44 7585 003298