Illustrasjonsbildet for Teknologi

Ultralyd

Ultralyd kan brukes på flere områder innen matprosessering, og brukes ofte i kombinasjon med andre teknologier. Den kan benyttes inn mot inaktivering av mikroorganismer og enzymer, ved ekstraksjon, for å øke varme- og tinehastigheter, hindre skumming og for rengjøring og dekontaminering. Det mest vanlige er å bruke ultralyd i et flytende medium, men det er også mulig å bruke i luft.

Hvordan påvirker Ultralyd ulike matprodukter

Mål Egg
Egg
Meieri
Meieri
Kjøtt
Kjøtt
Grønnsaker
Grønnsaker
Frukt
Frukt
Holdbarhet
Påvirker
Mattrygghet
Farge
Tekstur
Tap av væske
Harskhet
Næringsverdier Påvirker i liten grad
Fordøybarhet Påvirker i liten grad
Påvirker
Påvirker i liten grad
Gjelder kylling
Allergener

Slik fungerer ultralyd i matprosessering

Verdt å vite

Ultralyd i matproduksjon

Hva kan man bruke det til, og hvilket utstyr trengs?

Holdbarhet og emballasje

Hvordan kan ultralyd forlenge holdbarheten, og hvilke pakkematerialer bør brukes?

Bærekraft og markedsføring

Hvor bærekraftig er denne teknologien, og hvilken informasjon bør man gi?

Publikasjoner

Tittel År Språk Tema Forfatter
Gelation and network structure of acidified milk gel investigated at different length scales with and without addition of iota-carrageenan 2022 English Høytrykk, Ultralyd, Meieri Sone, Izumi; Hosoi, Moe; Geonzon, Lester C.; Jung, Hwabin; Descallar, Faith Bernadette; Bingjie, Hue; Matsukawaab, Shingo
Direct contact ultrasound assisted freezing of chicken breast samples 2021 English Ultralyd L. Astráin-Redín, J. Abad, A. Rieder, B. Kirkhus, J. Raso, G. Cebrián, I. Álvarez
Application of High-Power Ultrasound in the Food Industry 2019 English Ultralyd Leire Astráin-Redín, Salomé Ciudad-Hidalgo, Javier Raso, Santiago Condón, Guillermo Cebrián and Ignacio Álvarez
Microbial inactivation by non-thermal technologies for food preservation 2017 English Ultralyd, Mattrygghet Guillermo Cebrián and Santiago Condón
Ultrasound in Food Processing: Recent Advances 2017 English Ultralyd Villamiel, M.; García-Pérez, J.V.; Montilla, A.; Carcel, J.A.; Benedito, J.
Comparative Resistance of Bacterial Foodborne Pathogens to Non-thermal Technologies for Food Preservation 2016 English Ultralyd, Mattrygghet Cebrián, G., Mañas, P. and Condón, S.
Other non-thermal processing technics: Application of ultrasound 2014 English Ultralyd Paniwnyk L.
Ultrasound in the meat industry: General applications and decontamination efficiency 2014 English Ultralyd, Mattrygghet Fulya Turantaş, Gülden Başyiğit Kılıç and Birol Kılıç
Decontamination efficiency of high power ultrasound in the fruit and vegetable industry, a review 2013 English Ultralyd, Mattrygghet Seda Ersus, Fulya Turantaş
Ultrasound applications in food processing 2011 English Ultralyd Bermúdez-Aguirre D, Mobbs T, Barbosa-Cánovas GV.
Applications of ultrasound in food technology: Processing, preservation and extraction 2011 English Ultralyd Chemat F, Huma Z, Khan MK.

Kontaktpersoner

Dagbjørn Skipnes

Seniorforsker, Nofima
+47 926 92 252

Guillermo Cebrián

Universitetslektor
+34 876554127

Ignacio Álvarez

Førsteamanuensis
+34 876554172