Bruk av UV-C-lys på næringsmidler Ultrafiolett lys er en ikke-termisk teknologi for overflatedekontaminering som sendes ut ved hjelp av lamper.
Bærekraft i ny teknologi for matvarebehandling og nye produkter I dag er det ikke tilstrekkelig at teknologiene for behandling av næringsmidler er av høy kvalitet – de må også fungere på en bærekraftig måte som ikke gjør skade på naturen og…
Emballasje for PEF-behandlede produkter Pulserende elektrisk felt (PEF) er i utgangspunktet en teknologi som er designet for å brukes på ikke-emballerte produkter*. Emballeringen skjer stort sett etter PEF-behandlingen.
Emballasje til bruk ved høytrykksbehandling Når matprodukter blir utsatt for ekstreme trykk, minker volumet som følge av det trykket som blir påført (korresponderer til kompressibiliteten til produktet). En tilsvarende…
Emballasje til bruk ved mikrobølger Ved valg av emballasje til bruk for mat som skal varmebehandles i mikrobølgetuneller hos produsent eller som skal varmes i en husholdningsovn er det viktig å velge et…
Emballasje til bruk ved ultralyd-prosessering I de fleste scenarier er ultralyd en teknologi som vil bli brukt før pakking.
Emballasje til bruk ved UV-lys For at ultrafiolett lys (UV-C) skal kunne benyttes til å inaktivere mikroorganismer i ferdig emballerte kjøttprodukter er det nødvendig å velge et svært UV-gjennomtrengelig…
Hvor bærekraftige er nye prosesseringsteknologier? Svaret på dette spørsmålet avhenger både av produkt og hvilke bærekraftkriterier som vektlegges. Alle de seks teknologiene som omtales her kan øke matvarenes holdbarhet, og dermed…
Hvordan fungerer høytrykksprosessering? Maten utsettes for helt ekstreme trykk ved høytrykksprosessering. Ofte er det snakk om flere tusen bar.
Hvordan fungerer PEF? Her finner du ut hva som skjer når porene i cellene dannes, og litt om utstyret som trengs.
Hvordan fungerer prosessering med mikrobølger? Det er væsken inne i matvaren som gjør at mikrobølgene kan varme opp maten så raskt og skånsomt.
Hvordan høytrykk påvirker mattrygghet og holdbarhet Høytrykksprosessering kan brukes for å inaktivere en rekke mikroorganismer og dermed forlenge holdbarheten til matprodukter.
Hvordan mikroorganismer påvirkes av høytrykk Forskjellige typer mikroorganismer blir påvirket av trykk i ulik grad. En rekke mikrobielle egenskaper er viktige, men det viktigste er uten tvil hvilken type mikroorganisme man…
Hvordan påvirkes fargen på matprodukter? Vi har undersøkt hvordan farge på blomkål, egg og kylling påvirkes av behandling med høytrykk og mikrobølger. Klikk på lenkene under for å få flere detaljer om hvert av…
Hvordan påvirkes holdbarheten på kyllingkjøtt? Vi har undersøkt hvordan holdbarheten påvirkes av behandling med høytrykk, mikrobølger og UV-lys. Klikk på lenkene under for å få flere detaljer om hvert av forsøkene.
Hvordan påvirkes proteinfordøyeligheten? Vi har undersøkt hvordan proteinfordøyeligheten til egg, kylling og yoghurt påvirkes av behandling med høytrykk, mikrobølger, ultralyd og pulserende elektriske felt. Klikk…