Mattrygghet
Alle råvarer inneholder bakterier, og derfor har matindustrien strenge rutiner for å sikre at maten er trygg å spise. Når nye teknologier kommer i bruk, er det viktig med dokumentasjon om hvordan disse påvirker mattryggheten.
Alle råvarer inneholder bakterier, og derfor har matindustrien strenge rutiner for å sikre at maten er trygg å spise. Når nye teknologier kommer i bruk, er det viktig med dokumentasjon om hvordan disse påvirker mattryggheten.
| Mål | Høytrykk |
Mikrobølger |
Pulserende elektriske felt |
Ultralyd |
Plasmaaktivert vann |
UV-Lys |
|---|---|---|---|---|---|---|
| Egg |
Påvirker Ingen E.coli, Campylobacter og Listeria påvist |
|||||
| Meieri | ||||||
| Kjøtt |
Flere resultater Gjelder, kylling, svin og storfe |
|||||
| Grønnsaker |
Påvirker Gjelder spinat |
|||||
| Frukt |
| Tittel | År | Språk | Tema | Forfatter | |
|---|---|---|---|---|---|
| Towards the Next-Generation Disinfectant: Composition, Storability and Preservation Potential of Plasma Activated Water on Baby Spinach Leaves | 2019 | Engelsk | Grønnsaker, Plasma-aktivert vann, Mattrygghet | Vaka, Mette Risa; Sone, Izumi; Álvarez, Rebecka García; Walsh, James Leon; Prabhu, Leena; Sivertsvik, Morten; Noriega Fernández, Estefanía | https://www.mdpi.com/2304-8158/8/12/692 |
| Microbial inactivation by non-thermal technologies for food preservation | 2017 | English | Ultralyd, Mattrygghet | Guillermo Cebrián and Santiago Condón | https://novapublishers.com/shop/strategies-for-obtaining-healthier-foods/ |
| Comparative Resistance of Bacterial Foodborne Pathogens to Non-thermal Technologies for Food Preservation | 2016 | English | Ultralyd, Mattrygghet | Cebrián, G., Mañas, P. and Condón, S. | https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fmicb.2016.00734/full |
| Comparison of spore inactivation with novel agitating retort, static retort and combined high pressure-temperature treatments | 2016 | English | Høytrykk, Mattrygghet | Ates, Mehmet Baris; Skipnes, Dagbjørn; Rode, Tone Mari; Lekang, Odd Ivar | https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0956713515301687?via%3Dihub= |
| Survival of sublethally injured Listeria in model soup after nonisothermal heat and high-pressure treatments | 2016 | English | Høytrykk, Mattrygghet | Ates, Mehmet Baris; Rode, Tone Mari; Skipnes, Dagbjørn; Lekang, Odd Ivar | https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs00217-016-2821-y |
| Favourable effects of soluble gas stabilisation and modified atmosphere for supressing regrowth of high pressure treated Listeria innocua | 2015 | Høytrykk, Mattrygghet | Rode, Tone Mari; Hovda, Maria Befring; Rotabakk, Bjørn Tore | https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0956713514006409?via%3Dihub= | |
| Ultrasound in the meat industry: General applications and decontamination efficiency | 2014 | English | Ultralyd, Mattrygghet | Fulya Turantaş, Gülden Başyiğit Kılıç and Birol Kılıç | http://dx.doi.org/10.1016/j.ijfoodmicro.2014.12.026 |
| Decontamination efficiency of high power ultrasound in the fruit and vegetable industry, a review | 2013 | English | Ultralyd, Mattrygghet | Seda Ersus, Fulya Turantaş | http://dx.doi.org/10.1016/j.ijfoodmicro.2013.06.028 |