Gå tilbake Frossen kyllingfilet
Illustrasjon: © Yulia Pavla - stock.adobe.com

Kan PEF fryse kylling raskere?

Vi sammenlignet frysetiden til PEF-behandlede kyllingprøver med prøver som ikke var PEF-behandlet, og fant ingen vesentlige forskjeller mellom dem.

Hovedkonklusjoner

  • Vi fant ingen forbedring av frysetiden i PEF-behandlede prøver sammenlignet med prøver som ikke var behandlet med PEF. 
  • Vi fant ingen forbedring i vannbindingsevne og koketap på opptinte prøver. 

Bakgrunn

Pulserende elektriske felt (PEF) lager hull i celler på matproduktet, noe som fremmer masseoverføringsprosesser, for eksempel juiceproduksjon, tørking og mykgjøring. Det fins ingen klar dokumentasjon vedrørende PEF-behandlingens effekt på frysing, men det finnes artikler som viser at behandlingen har potensial til å forbedre funksjonalitet, evne til uttrekking og uthenting av næringskomponenter, samt til å fremskynde fryseprosessen. 

Formålet med undersøkelsen

Formålet var å vurdere PEFs potensial for å fryse kylling raskere, samt å undersøke virkningen på sensoriske egenskaper. 

Metoder

  • Prøve: kylling 
  • PEF-behandling: 1 kV/cm; 28 kJ/kg; 200 µs. 
  • Fryseforhold: frysetunnel, lufttemperatur på -20 °C. 
  • Tiningsforhold: kaldt rom ved 4 °C. 
  • Vannbindingsevne (WHC): Prøver på 5–6 g ble forberedt og pakket inn i et gassbind og plassert i et falconrør med glassperler. Disse rørene ble sentrifugert ved 1300 opm i 15 minutter. WHC = 100 - vekttap (%) 
  • Koketap (CL): prøver på 2 g ble veid opp, lagt i testrør og nedsenket i kokene vann til en endelig prøvetemperatur på 75 °C ble nådd ved termisk senter. 

CL = vekttap (%) 

Hva ble undersøkt?

Bilde
PEF-behandlet kylling: frysetid, vannbindingsevne, koketap

Frysetid

Frysetiden til -15 °C var 65 minutter både for prøvene som var forhåndsbehandlet med PEF og dem som var ubehandlede. 

Vannbindingsevne (WHC) 

Ingen forbedring ble observert i PEF-behandlede prøver sammenlignet med ikke-PEF-behandlede prøver. 

Koketap (CL) 

Ingen forbedring ble observert i PEF-behandlede prøver sammenlignet med ikke-PEF-behandlede prøver. 

Mer om

Kontaktpersoner

Guillermo Cebrián

Universitetslektor
+34 876554127

Leire Astráin Redín

PhD-student
+34 689 205 544