Bærekraft Rundt 1/3 av all mat som produseres i verden, ender opp med å kastes. I Norge ble det i 2018 kastet mat tilsvarende 74kg per innbygger. En viktig kilde for matens…
Egg Egg finnes i mange ulike matprodukter. Derfor er det viktig å vite hva som skjer med egg og eggeprodukter når de behandles med innovative prosesseringsteknologier.
Grønnsaker Med nye, skånsomme prosesseringsmetoder for grønnsaker er målet å beholde næringsstoffer, smak og kvalitet, samtidig som produktet forbedres og produksjonen gjøres mer…
Holdbarhet Lang holdbarhet bidrar til mindre matsvinn. Det er derfor et mål å forlenge holdbarheten på matprodukter. Innovative prosesseringsteknologier har som mål å øke holdbarheten til…
Høytrykk Ved høytrykksprosessering brukes svært høye trykk. Ofte opp mot 6000 bar, som vil tilsvare en vannsøyle på 60 000 meter. Ved denne type prosessering kan mat…
Kjøtt Prosessering av kjøtt handler ofte om å inaktivere bakterier, slik at holdbarheten forlenges. Når nye teknologier for prosessering utvikles, er målet å gjøre dette på mer…
Marked og innovasjon Hvordan bør produkter som er behandlet med nye prosesseringteknologier markedsføres? Og trenger man Novel food-godkjenning for å selge slike produkter på det europeiske…
Mattrygghet Alle råvarer inneholder bakterier, og derfor har matindustrien strenge rutiner for å sikre at maten er trygg å spise. Når nye teknologier kommer i bruk, er det viktig med…
Meieri Melk danner utgangspunkt for en lang rekke meierivarer. Nye teknologier har som mål å behandle melken mer skånsomt, men målet kan også være å forbedre prosesser i produksjonen…
Mikrobølger På samme måte som mikrobølger varmer opp mat raskt på kjøkkenet hjemme, bruker matindustrien mikrobølger til rask behandling av matvarer før de kommer i butikken. Mikrobølger…
Næringsverdi Maten vår består av viktige næringsstoffer for kroppen. Når mat prosesseres, er det viktig å ha kontroll med hva som skjer med disse næringsstoffene. Forskere har studert en…
Plasma-aktivert vann Vann, luft og elektrisitet er nødvendig for å lage plasmaaktivert vann (PAW). Når luft blir utsatt for et strømfelt kan en skape plasma. Når ladede…
Pulserende elektriske felt (PEF) Denne teknologien har en rekke ulike bruksområder i matproduksjon. Ved å behandle råvarer med pulserende elektriske felt av ulik intensitet, kan man fjerne mikroorganismer,…
Ultralyd Ultralyd kan brukes på flere områder innen matprosessering, og brukes ofte i kombinasjon med andre teknologier. Den kan benyttes inn mot inaktivering av mikroorganismer og…
UV-lys UV-lys kan inaktivere bakterier på overflaten av matvarer. Dette er allerede tatt i bruk på brødvarer, men for emballerte varer er denne teknologien fortsatt under utvikling i…