Illustrasjonsbildet for Teknologi

Plasma-aktivert vann

Vann, luft og elektrisitet er nødvendig for å lage plasmaaktivert vann (PAW). Når luft blir utsatt for et strømfelt kan en skape plasma. Når ladede luftpartikler kommer i kontakt med vann, får en dannet en del forbindelser som kan være antimikrobielle, og kan drepe flere typer bakterier. Ved å skylle salat med PAW, vil den kunne holde seg lenger.

Hvordan påvirker Plasma-aktivert vann ulike matprodukter

Mål Egg
Egg
Meieri
Meieri
Kjøtt
Kjøtt
Grønnsaker
Grønnsaker
Frukt
Frukt
Holdbarhet
Påvirker
Gjelder spinat
Mattrygghet
Påvirker
Gjelder spinat
Farge
Påvirker i liten grad
Gjelder spinat
Tekstur
Tap av væske
Harskhet
Næringsverdier
Fordøybarhet
Allergener

Slik kan plasmaaktivert vann fungere i matprosessering

Publikasjoner

Tittel År Språk Tema Forfatter
Comparative life cycle assessment of plasma-based and traditional decontamination strategies on Norwegian ready-to-eat fresh spinach Conference proceeding in 12th International Conference on Life Cycle Assessment of Food 2020 2020 English Plasma-aktivert vann, Grønnsaker, Bærekraft Saxegård, Simon Alexander; Møller, Hanne; Valente, Clara; Svanes, Erik; Noriega, Estefania
Towards the Next-Generation Disinfectant: Composition, Storability and Preservation Potential of Plasma Activated Water on Baby Spinach Leaves 2019 Engelsk Grønnsaker, Plasma-aktivert vann, Mattrygghet Vaka, Mette Risa; Sone, Izumi; Álvarez, Rebecka García; Walsh, James Leon; Prabhu, Leena; Sivertsvik, Morten; Noriega Fernández, Estefanía

Kontaktpersoner

James Walsh

Professor
+44 (0)151 794 4612

Tone Mari Rode

Seniorforsker, Nofima
+47 907 27 253